Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παιχνίδια εντυπώσεων για την υπόθεση «Ζήμενς»

Την αξιοποίηση των εξελίξεων με την υπόθεση Τσουκάτου σχεδιάζουν στη ΝΔ

Παιχνίδια εντυπώσεων με την υπόθεση της «Ζήμενς» και τις δοσοληψίες του Μ. Χριστοφοράκου με τη γερμανική Δικαιοσύνη επιχειρεί να παίξει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να αποκομίσει κάποια επικοινωνιακά οφέλη που θα της επιτρέψουν στη συνέχεια να βελτιώσει συνολικά την εικόνα της και το κλίμα.

Αν και επίσημα η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην εμπλέκεται στην υπόθεση, παραπέμποντας για την εξέλιξή της στη Δικαιοσύνη, δεν αντιστέκεται στον ...«πειρασμό» να την αξιοποιήσει πολιτικά τόσο για λόγους αποπροσανατολισμού από τη νέα αντιλαϊκή επίθεση όσο και για να ενισχύσει τη θέση της στο δικομματικό καυγά για την εξουσία.

Η ΝΔ συνεχίζει να επικεντρώνει στην ομολογία του Θ. Τσουκάτου για την υπόθεση, επιχειρώντας να αυξήσει την πίεση στο ΠΑΣΟΚ, επιδεικνύοντας το ότι οι μίζες της «Ζήμενς» δεν έφτασαν στα ταμεία της Ρηγίλλης...

Μετά τη χτεσινή απολογία του Θ. Τσουκάτου στον ανακριτή και την επιβολή περιοριστικών όρων, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ενισχύεται η επιχειρηματολογία και η στάση της κυβέρνησης και αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ περιέρχεται σε δύσκολη θέση. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε ο Λ. Ζαγορίτης στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση «Ζήμενς». «Ο αντιπερισπασμός είναι το εργαλείο που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που προσπαθεί να αποφύγει την αλήθεια, κάθε φορά που "στριμώχνεται". Οχι μόνον από αντιπάλους, αλλά και όταν δέχεται εξ οικείων τα βέλη, όπως συνέβη σήμερα με την απολογία και τις δηλώσεις του κ. Τσουκάτου».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την ξαναζεσταμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση «Ζήμενς», επικρίνοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «περιφρονεί το θεσμικό ρόλο των δικαστηρίων». Περνώντας στην αντεπίθεση ο Ε. Αντώναρος έθεσε με νόημα δύο «ρητορικά» ερωτήματα: «Τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να εμποδίσει τη Δικαιοσύνη στην εκτέλεση του έργου της; Τι προσπαθεί να συγκαλύψει η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ποιους επιχειρεί να προστατεύσει;».

Ενδεικτική των «βαθύτερων σκέψεων» που γίνονται στο κυβερνών κόμμα είναι η τοποθέτηση του Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι «υπάρχει μία διχογνωμία και μία σύγκρουση απ' ό,τι φαίνεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που υφέρπει ή εκδηλώνεται ή υποβόσκει κατά περίπτωση για το αν ενεγράφησαν ή όχι, για το πού πήγαν (σ.σ. τα λεφτά). Κάποιοι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υπαινίσσονται ότι τα πήρε ο κ. Τσουκάτος, ο κ. Τσουκάτος λέει έχω συντριπτικά στοιχεία και δέχομαι και κατ' αντιπαράσταση εξέταση». Μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε με νόημα ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει τη μύγα, κακά τα ψέματα». Και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά από το 1974 μέχρι σήμερα, υπάρχει μια καραμπινάτη ομολογία ενός ιστορικού, πολύ σημαντικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ - ήταν ο δημιουργός των βασιλέων της τότε Χαριλάου Τρικούπη - του κ. Τσουκάτου, που λέει ότι πήρα τα λεφτά και τα πήγα στο κόμμα μου».

Αναφορικά με το χειρισμό της υπόθεσης Χριστοφοράκου ο Γ. Παναγιωτόπουλος παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη λέγοντας πως η μόνη λύση είναι «η πρόοδος της έρευνας της Δικαιοσύνης».

Περισσότερο ειλικρινής ο Γ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι η υπόθεση έχει κουκουλωθεί, όπως έγινε και στη Γερμανία. «Οπως είδατε και στη Γερμανία το σκάνδαλο της Siemens κουκουλώθηκε, δεν αποκαλύφθηκε», είπε χαρακτηριστικά (στον «Αλφα 9,89»), ενώ απέρριψε και τις προτάσεις για παζάρια με τον Μ. Χριστοφοράκο λέγοντας ότι «δεν μπορεί να καταστεί όμηρος το πολιτικό σύστημα ενός συγκεκριμένου μάρτυρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ